Zaščita pred soncem: miti in dejstva

Zaščita pred soncem: miti in dejstva

Da je izpostavljenost soncu na goli koži brez zaščite lahko zelo nevarna, je znano dejstvo. Še vedno pa obstaja veliko mitov in napačnih prepričanj glede zaščiti pred soncem. Razjasnimo jih!

Ali ste vedeli, da …?

... večine letne doze sonca ne dobimo na dopustu, ampak v vsakdanjem življenju? Glede na raziskavo nemške Univerze v Erlangnu, ki je vključevala 2500 družin, je le 30 % vprašanih izjavilo, da se jim zdi vprašanje zaščite pred soncem zase in za svoje otroke enako pomembno v vsakdanjem življenju kot na počitnicah. Pravilo se glasi: vedno zaščitite svojo kožo, če nameravate biti dlje časa izpostavljeni soncu!

... glede na študijo univerze Brown v ameriškem Rhode Islandu je samo pet sončnih opeklin pred 20. letom starosti dovolj, da se močno poveča tveganje za nastanek kožnega raka?

... redni obiski solarija podvojijo tveganje za nastanek črnega kožnega raka? Umetno UV sevanje je še posebej škodljivo za oči in ima lahko resne posledice, kot je fotokemična poškodba mrežnice.

... je klasični rek "Jaz sem že zagorel, meni se ne more nič zgoditi!" napačen? Predhodno zagorela koža ni imuna na sončne opekline in jo je treba prav tako zaščititi!

... je prava zaščita pred soncem enako pomembna za naše oči kot za našo kožo? Vedno uporabljajte sončna očala z oznako UV-400, še posebej pri močni sončni svetlobi. Ne glede na letni čas!

... tudi vodoodporna sredstva za zaščito pred soncem je treba vedno znova osvežiti? Že po dveh 20-minutnih obdobjih plavanja ali igranja v vodi ostane na koži le še polovica prvotne zaščite. Zato velja pravilo: po kopanju se dobro osušite in ponovno nanesite izdatno količino sredstva za zaščito pred soncem. Da bi zagotovili popolno zaščito, morate kremo nanašati le na popolnoma suho kožo!

... lahko voda večkratno poveča UV sevanje?

Kaj pomenita izraza UVA in UVB za izdelke za zaščito pred soncem?

UVA žarki prodrejo globoko v kožo, prav v dermis, in so predvsem odgovorni za staranje kože. Napadajo mrežo kolagena/elastina in so odgovorni tudi za nastanek starostnih peg.

UVB žarki prenesejo vso energijo v zgornjo plast kože (epidermis). Čeprav povečujejo zaščitno pigmentacijo kože, so odgovorni tudi za pogosto boleče sončne opekline.

Obe vrsti žarkov lahko povzročita kožnega raka in močno poškodujeta kožo!


V bistvu za vse izdelke za zaščito pred soncem velja naslednje pravilo: "Za ustrezno zaščito poskrbijo le, če jih uporabljamo ko je potrebno in v zadostni meri!"